SOCIAL MEDIA PROTOCOL

Inleiding

Het gebruik van social media als Facebook, X, Whatsapp, Instagram, TikTok en YouTube is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Om die reden vinden wij het binnen V.V.RSV belangrijk dat voor iedereen duidelijk is wat wij van hem of haar verwachten bij het gebruik van social media. Communicatie gaat snel en uitspraken zijn zo gedaan en, belangrijk, op het internet niet of nauwelijks uit te wissen.

Social media kunnen, indien verantwoord gebruikt, een waardevol en doeltreffend instrument zijn om informatie te delen over onze sport en onze vereniging. Het kan echter ook een risico inhouden voor vertrouwelijke en specifieke informatie én onze reputatie. Daarnaast kan het ook conflicteren met wettelijke verplichtingen (o.a. AVG).

Een goed gebruik van social media is dan ook in ieders belang. Social media mogen nooit worden gebruikt op een manier die schadelijk is voor de vereniging of haar leden, inclusief vrijwilligers en bestuurs- en commissieleden.

Richtlijnen voor het gebruik van social media

Een goede richtlijn voor het correct en veilig communiceren in de virtuele online wereld is om dat te doen op eenzelfde basis, vanuit dezelfde waarden en normen, zoals je dat in de echte wereld doet. Gebruik van online media is leuk en inspirerend, maar denk na bij wat je schrijft, zegt en doet. Wees respectvol en denk na voordat je op ‘verzenden’ drukt. Aanleiding of context van communicatie via social media is niet altijd even duidelijk en kan verkeerd geïnterpreteerd worden.

Natuurlijk is er een groot verschil tussen spreken uit naam van de vereniging, spreken over de vereniging, spreken namens jezelf of spreken namens een andere persoon. Echter, zelfs wanneer, bijvoorbeeld, in privé́ online conversaties blijkt dat je lid bent van V.V. RSV , kan dat worden uitgelegd als een mening of uitspraak namens V.V. RSV , met alle gevolgen van dien.

Besef dat op internet niets uitwisbaar is. Alles wat online wordt geplaatst blijft lang bestaan. Houd dit in gedachte voordat je iets op het internet plaatst. Je kunt er later dan ook geen spijt van krijgen!

Je bent als verenigingslid medeverantwoordelijk voor de bescherming van de reputatie van jezelf en onze vereniging. Het kan voorkomen dat je tijdens het surfen op het web, of tijdens je conversaties op een van de social media platforms, stuit op negatieve berichten over jezelf, en/of andere personen of van V.V. RSV.

Wanneer je stuit op uitingen die volgens jou van belang zijn, zoals bijvoorbeeld seksueel getinte uitingen of pesterijen, meldt de uitingen dan aan het bestuur of bij de vertrouwenscontactpersoon

Gebruik van social media via V.V. RSV accounts

Het gebruik van accounts van V.V. RSV is alleen toegestaan door de aangewezen beheerder van de betreffende accounts. Alleen hij kan via social media spreken namens V.V. RSV. Ook voor de beheerder van deze accounts gelden dezelfde regels. Bij overtreding van deze regels kunnen de bevoegdheden als beheerder tijdelijk of zelfs permanent worden ingetrokken.

Officiële kanalen van V.V. RSV zijn:

 

Samengevat

  • Wees positief op social media;
  • Wees je als lid van V.V. RSV bewust van de gevolgen van het gebruik van social media. Alles wat je via social media verspreidt staat vast, is eenvoudig terug te vinden en vaak lastig weer te verwijderen;
  • Realiseer je dat je online ook netjes met elkaar om moet gaan, net als in het gewone leven;
  • Gebruik ook op social media geen dreigende, (seksueel) intimiderende, beledigende, discriminerende of racistische taal;
  • Respecteer de privacy van anderen;
  • Wees je ervan bewust dat wat je op social media plaatst door anderen kan worden begrepen alsof je dat namens V.V. RSV hebt geplaatst;

Wat mag niet?

  • Via social media negatieve uitlatingen doen over V.V. RSV en haar leden;
  • Via social media uitlatingen doen over de relaties en/of sponsoren en/of leveranciers van V.V. RSV , ongeacht waar dit over gaat;
  • Iets op social media plaatsen dat het belang van V.V. RSV zou kunnen schaden;
  • Via social media vertrouwelijke informatie verspreiden over V.V.RSV;
  • Via social media rechten van derden verspreiden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het plaatsen van een foto waar iemands gezicht op staat (portretrecht), een foto plaatsen die iemand anders heeft gemaakt (beeldrecht), een merk noemen of een bepaald citaat overnemen (auteursrecht);

Sancties

Bij overtreding van dit social media-protocol kan het hoofdbestuur van V.V. RSV maatregelen treffen, afhankelijk van de aard en ernst daarvan. Sancties worden door het bestuur genomen.

De inhoud van de maatregel is afhankelijk van wat je hebt gedaan en hoe ernstig dat is. Denk bijvoorbeeld aan een waarschuwing, een schorsing en/of een aangifte bij de politie in het ergste geval. Bij herhaling kan ook een schorsing of zelfs een beëindiging van het lidmaatschap volgen.

Eventuele schade die V.V. RSV lijdt door overtreding van deze social media-regels kunnen op jou worden verhaald.

Ook geldt in dit protocol, dat waar V.V. RSV staat, dat dit ook geldt voor leden/staf die direct en indirect aan V.V. RSV zijn verbonden. Denk bijvoorbeeld aan ouders van kinderen en door spelers/ouders beheerde accounts van teams.

Bestuur vv RSV

Scroll naar boven